Polacy, gdy mają niewiele czasu na przygotowanie posiłku bardzo często decydują się zrobić kanapki

Polacy, gdy mają niewiele czasu na przygotowanie posiłku bardzo często decydują się zrobić kanapki. Zazwyczaj spożywane są one w tradycyjnej formie, z powtarzalnymi składnikami. Po pewnym czasie takie kanapki mogą zacząć się nudzić warto, więc poszukać alternatywy w postaci gotowych oraz samodzielnie przyrządzanych past kanapkowych.

Dlaczego warto robić samemu pasty kanapkowe?

Jest wiele powodów przemawiających za tym, aby samodzielnie przygotowywać domowe pasty kanapkowe. Przede wszystkim takie jedzenie jest bardzo zdrowe, bo mamy wpływ na składniki, jakie dodajemy do pasty. Jeśli więc kupimy warzywa od rolnika albo na lokalnym targu to mamy pewność, że nie dostarczamy sobie niepotrzebnej chemii. Pasty przygotowywane samodzielnie są także tańsze od tych sklepowych. Przygotowując pastę w większej ilości oszczędzamy także czas, bo przez kilka dni będziemy mieć gotowy dodatek do pieczywa. Aby uniknąć monotonii pasty kanapkowe można przygotować w kilku wariantach albo podawać je z różnym pieczywem i dodatkami typu kiełki brokuła, czarnuszka albo grubo zmielony pieprz.

Czy przygotowywanie past jest trudne?

Pasty kanapkowe można szybko zrobić we własnej kuchni. Z pomocą przychodzą nam różne urządzenia takie jak blender czy Termomix. Oczywiście można je przyrządzić także bez tego po prostu stosując siekanie składników i wymieszanie ich na przykład z majonezem. Przepisy zwykle są nieskomplikowane i składają się z trzech, czterech składników.

Jakie są najbardziej popularne pasty?

Ilość rodzajów past, jakie można wykonać jest naprawdę duża. Poniżej zamieszczamy najpopularniejsze i sprawdzone pasty.

Pasta jajeczna z szynką

Do jej przyrządzenia potrzebujemy jedno jajko ugotowane na twardo, 10 dag startego żółtego sera i 4 plastry szynki. Najprościej jest wszystko zblendować, doprawić i dodać 1 dużą łyżkę majonezu.

Pasta fasolowa

Pasta fasolowa znana jest  także pod nazwą smalczyku wegetariańskiego. Potrzebujemy jedną puszkę białej fasoli, 1 cebulę, dwie łyżki oleju roślinnego i przyprawy. Wystarczy zeszklić na oleju pokrojoną drobno cebulę, dodać ją do fasoli i wszystko rozgnieść widelcem albo rozdrobnić w prasce czy maszynce do mięsa.

Pasta z tuńczykiem i jajkiem


Do jej przygotowania potrzebne będą 2 puszki tuńczyka, 200 gramów twarogu, 1 cebula, 1 łyżka majonezu i 2 łyżeczki jogurtu oraz przyprawy. Zrobimy ją bardzo szybko, bo wystarczy do miski włożyć odsączonego tuńczyka, dodać twaróg i rozgnieść wszystko widelcem. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez, jogurt, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

Jak widać pasty kanapkowe to bardzo dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety. Możemy je robić samodzielnie, ale też kupować gotowe w sklepach ze zdrową żywnością. Znajdziemy tam bardzo ciekawe pasty wegetariańskie z ciecierzycą, kiełkami czy suszonymi pomidorami.

Food obraz autorstwa BalashMirzabey - www.freepik.com